Як прискорити роботу комп'ютера з Windows 7/10 засобами самої системи

  1. аналіз автозавантаження
  2. Відключення невикористовуваних компонентів
  3. Дефрагментація диска
  4. Відключення візуальних ефектів
  5. Використання функції ReadyBoost
  6. Залучення всіх ядер процесора
  7. Відключення некритичних служб
  8. оригінальні драйвера
  9. Звільнення місця на системному диску
  10. Що можна зробити ще

Якщо порівняти продуктивність комп'ютера відразу після установки операційної системи і через півроку, рік і більше, то можна помітити її часом істотне зниження. Нерідко таке уповільнення роботи ПК стає помітним і без жодного порівняння. Завантажується система повільніше, програми та ігри запускаються вже не так швидко, та й сама графічна оболонка Провідника починає пригальмовувати.

Відбувається це тому, що в процесі роботи системи в останній накопичується багато даних, які їй доводиться обробляти. Тимчасові файли, прописалися в автозавантаження програми, фонові сторонні служби - все це дуже впливає на швидкість роботи Windows. Знизити продуктивність здатна надмірна фрагментація вмісту диска і реєстру, використання сторонніх тем оформлення, неоригінальних драйверів пристроїв і, звичайно ж, шкідливе або небажане ПО.

Природно, у кожного зіткнувся з цим явищем користувача виникає питання, як прискорити роботу комп'ютера? Що потрібно зробити, щоб система знову стала такою ж швидкою, як спочатку і чи можливо таке? На жаль, відновити швидкодію комп'ютера на всі 100% навряд чи вдасться, але можна значно прискорити його роботу, якщо грамотно виконати чистку системи. Для оптимізації Windows 7/10 зазвичай рекомендують використовувати спеціальні утиліти, але покращує ефективність її роботи можна і засобами самої системи.

аналіз автозавантаження

Приступаючи до оптимізації, перше, що необхідно зробити, це проаналізувати автозагрузку. Сторонні програми в автозавантаження - одна з найпоширеніших причин повільної роботи системи. Це можуть бути додатки для роботи з принтерами і сканерами, торрент- і хмарні клієнти, месенджери, завантажувачі і т.п. Працюючи у фоновому режимі, вони споживають значну частку ресурсів, вимкніть їх - і ви отримаєте значний приріст продуктивності.

Перевірте вміст вкладки «Автозавантаження» в диспетчері завдань.

Перевірте вміст вкладки «Автозавантаження» в диспетчері завдань

Потім приберіть непотрібні ярлики з каталогів% USERPROFILE% / AppData / Roaming / Microsoft / Windows / Start Menu / Programs / Startup і C: / ProgramData / Microsoft / Windows / Start Menu / Programs / StartUp.

Потім приберіть непотрібні ярлики з каталогів% USERPROFILE% / AppData / Roaming / Microsoft / Windows / Start Menu / Programs / Startup і C: / ProgramData / Microsoft / Windows / Start Menu / Programs / StartUp

Також видаліть записи автоматично завантажуваних програм з ключа реєстру HKEY_CURRENT_USER / Software / Microsoft / Windows / CurrentVersion / Run.

Також видаліть записи автоматично завантажуваних програм з ключа реєстру HKEY_CURRENT_USER / Software / Microsoft / Windows / CurrentVersion / Run

Заодно перевірте локальні настройки самих додатків і приберіть їх з автозавантаження.

Відключення невикористовуваних компонентів

Відкрийте через аплет «Установка і видалення програм» вікно компонентів Windows і вимкніть невикористовувані компоненти.

Клієнт робочих папок, прослуховувач RIP, служби друку, TCPIP, IIS, CMAK, MSMQ, фільтр TIFF можна відключити, це вивільнить трохи ресурсів і підвищить швидкодію системи Windows 7/10. Винятком є ​​компоненти Microsoft .NET Framework, якщо ви їх відключіть, деякі програми перестануть запускатися.

Дефрагментація диска

Відкривши властивості дисків, перейдіть на вкладку «Сервіс» та натисніть «Оптимізувати».

Подивіться в настройках, чи включена у вас дефрагментація за розкладом.

Якщо немає, обов'язково включите і тут же виконайте обслуговування файлової системи. Сильна фрагментованість даних не тільки здатна уповільнити роботу системи, але і привести до більш швидкого зносу самого диска.

Відключення візуальних ефектів

А ось як ще можна прискорити роботу Windows 7/10. Частина ресурсів витрачається на візуальні ефекти графічної оболонки і, якщо їх відключити, система почне працювати трохи швидше. Виберіть в контекстному меню Пуск (Win + X) пункт «Система», натисніть зліва посилання «Додаткові параметри системи» і у вікні, на вкладці «Додатково» в блоці «Швидкодія» натисніть «Параметри».

Вимкніть в новому віконці ефекти, без яких можете обійтися.

Можна відключити всі ефекти, вибравши «Забезпечити найкращу швидкодію», але тоді робота з системою буде не такою зручною. У Windows 10 додатково можна відключити прозорість меню Пуск, панелі задач і центру повідомлень з розділу персоналізації.

Якщо для вас це не критично, вимкніть також звукові повідомлення подій, для чого клікніть ПКМ по іконці звуку в системному треї, виберіть «Звуки» і на відповідній вкладці вікна налаштувань вкажіть режим «Без звуку».

Якщо для вас це не критично, вимкніть також звукові повідомлення подій, для чого клікніть ПКМ по іконці звуку в системному треї, виберіть «Звуки» і на відповідній вкладці вікна налаштувань вкажіть режим «Без звуку»

Використання функції ReadyBoost

Оптимізувати роботу комп'ютера з Windows 7/10 можна задіявши функцію прискорення ReadyBoost, правда, відчутну користь від неї ви отримаєте тільки на малопотужних машинах з ОЗУ менше 4 Гб, на сучасних ПК приросту продуктивності не буде. Щоб скористатися цією функцією, підключіть до ПК флешку або інший знімний носій, відкрийте його властивості і перейдіть на вкладку ReadyBoost. Активуйте радіокнопку «Використовувати цей пристрій» і виділіть бажаний обсяг дискового простору (максимально 4 Гб для FAT32 і 32 Гб для NTFS).

Примітка: деякі накопичувачі не підтримують ReadyBoost, в цьому випадку настройки функції будуть недоступні. Також для її роботи на ПК повинна бути включена служба SuperFetch. Остання зазвичай активна за замовчуванням.

Залучення всіх ядер процесора

Цей метод може бути використаний для оптимізації завантаження Windows. Всі сучасні процесори мають більше одного ядра, але при старті системи зазвичай використовується тільки одне. Якщо задіяти два і більше ядра, Windows повинна завантажуватися трохи швидше. Відкрийте командою msconfig конфігурацію системи і на вкладці «Завантаження» натисніть «Додаткові параметри».

Відзначте пташкою чекбокс «Число процесорів» і виберіть у спадному меню потрібну кількість ядер.

Відключення некритичних служб

У пошуках шляхів підвищення продуктивності комп'ютера досвідчені користувачі іноді вдаються до відключення некритичних служб Windows. Деактивувавши такі служби, ви повинні чітко усвідомлювати, що робите, інакше можна порушити працездатність системи. Чи безпечно відключені можуть бути телеметрія, реєстрація помилок, політика діагностики, допоміжна служба IP (якщо не використовується IPv6), dmwappushsvc, діагностичне відстеження, віддалений реєстр, вторинний вхід в систему, диспетчер викачаних карт (якщо не використовується додаток Карти).

Припустимо відключення диспетчера друку, модуля підтримки NetBIOS через TCP / IP, клієнта відстеження зв'язків, що змінилися, служб Захисника, сенсорної клавіатури, реєстрації помилок Windows, завантаження зображень Windows і пошуку. Також можуть бути деактивовані служби сервера, автономних файлів і перечіслітеля автономних пристроїв. Якщо в чомусь ви не впевнені, протестуйте відключення служби на віртуальній машині.

оригінальні драйвера

Використовуйте по можливості оригінальні драйвера обладнання. Дистрибутиви Windows 7, 8.1 і 10 містять всі необхідні драйвера пристроїв, але якщо використовувати замість них драйвера виробника (відеокарти, диска, чіпсета і т.д.), можна трохи збільшити загальну продуктивність. Перевірити, використовується для конкретного пристрою драйвер Microsoft або якийсь інший, можна в диспетчері пристроїв.

Звільнення місця на системному диску

В рамках оптимізації роботи комп'ютера рекомендується збільшити вільне місце на системному диску. Якщо на ПК є невикористовувані програми, видаліть їх, допускається очищення каталогу WinSxS (для досвідчених користувачів). Якщо ж всі дані потрібні, розширте системний диск, використовуючи вбудовану утиліту Diskpart або програми на кшталт Acronis Disk Director.

Що можна зробити ще

Вище ми розглянули, як поліпшити швидкодію комп'ютера засобами системи, але існують також і інші способи оптимізації, що не припускають використання сторонніх програмних інструментів. Таким, наприклад, є апаратна модернізація ПК - установка додаткової пам'яті, заміна HDD швидшими SSD, а також оверлокінгом процесора. А ще можна відмовитися від антивірусного захисту. Міра здається зайво радикальною, але якщо ваш Інтернет-провайдер підтримує антивірусну перевірку трафіку, чому б не спробувати відключити локальний антивірус, вивільнивши тим самим неабиякий обсяг споживаної ним пам'яті.

Похожие

... вно працює в ОС Windows, яка б жодного разу не чув про дефрагментації диска і не проводив її в надії прискорити роботу...
... вно працює в ОС Windows, яка б жодного разу не чув про дефрагментації диска і не проводив її в надії прискорити роботу системи"> Важко знайти людину, давно працює в ОС Windows, яка б жодного разу не чув про дефрагментації диска і не проводив її в надії прискорити роботу системи. Навколо цієї теми витає безліч міфів, на жаль, не всі чітко уявляють, які процеси стоять за цим явищем. Зараз ми спробуємо в цьому розібратися, для чого потрібна дефрагментація диска. Як відомо,
Робимо 302 redirect Раз вже я написав про 301 редирект , То було б неправильно обійти сторон...
Робимо 302 redirect Раз вже я написав про 301 редирект , То було б неправильно обійти стороною і 302-е перенаправлення - moved temporarily. Тут все набагато простіше. Даний спосіб перенаправлення аналогічний 301-му (з точки зору відвідувачів сайту) - адже браузеру
Привіт читачі блогу MoyiZametki.ru. Часи йдуть, а разом з ними і інформаційні технології крокують п...
Привіт читачі блогу MoyiZametki.ru. Часи йдуть, а разом з ними і інформаційні технології крокують по планеті. Крокують, так, що струму дивись. І ось одного разу приходить такий момент, коли технічні характеристики ПК починають не задовольняти користувача. Наприклад одного разу прийде такий момент, коли чергова версія улюбленої
... зація накопичувачів вашого диска є важливим процесом, який допоможе вам зберегти максимальну продук...
... зація накопичувачів вашого диска є важливим процесом, який допоможе вам зберегти максимальну продуктивність комп'ютера. У стандартний набір інструментів Windows 10 входять утиліти, за допомогою яких можна виконувати обслуговування і дефрагментацію накопичувачів вашого ПК. Сама по собі Windows 10 автоматично виконує оптимізацію дисків раз в тиждень. На HDD проводиться дефрагментація, а SSD-накопичувачі отримують команди, іменовані TRIM. Навіщо потрібна дефрагментація диска Під
Дефрагментація дозволяє об'єднати фрагменти файлів, розкидані на диску, щоб оптимізувати час доступу до жорсткого д...
Дефрагментація дозволяє об'єднати фрагменти файлів, розкидані на диску, щоб оптимізувати час доступу до жорсткого диска при читанні великих файлів. Нижче ми розповімо про спосіб підвищення продуктивності комп'ютера. Що таке фрагментація?
... вам розповім про те, як прибрати програму з автозавантаження Windows XP способом, який не буде потрібно установ...
... вам розповім про те, як прибрати програму з автозавантаження Windows XP способом, який не буде потрібно установки додаткового софта і відніме пару хвилин. Метод надзвичайно простий і ви з ним обов'язково впораєтеся. Автозавантаження - це список програм, які завантажуються разом з операційною системою. Велика кількість програм в автозавантаженні можуть уповільнювати старт комп'ютера і його роботу. Багато програм встановлюють свої додатки саме в автозавантаження, хоча це не завжди потрібно
Як часто ми стикаємося з проблемою низької швидкості роботи свого улюбленого комп'ютера або ноутбука? Напевно...
Як часто ми стикаємося з проблемою низької швидкості роботи свого улюбленого комп'ютера або ноутбука? Напевно, у кожного була ситуація, коли виникало питання, як прискорити роботу комп'ютера windows 7 і 10? І для цього може бути безліч причин. Але не будемо вдаватися в подробиці обставин, при яких необхідна оптимізація windows, а відразу перейдемо до вирішення проблеми.
Часом ми не знаємо, що у нас на Пк працюють служби, які сміливо можна відключити. Вони впливають на продуктивн...
Часом ми не знаємо, що у нас на Пк працюють служби, які сміливо можна відключити. Вони впливають на продуктивність і найголовніше створюють додаткові уразливості. У списку представлені служби та короткий опис функціоналу. Служби можна сміливо відключати,
... зують про наявність на комп'ютері вірусу. Як на віруси реагує комп'ютер, антивірусна програма або ...
... зують про наявність на комп'ютері вірусу. Як на віруси реагує комп'ютер, антивірусна програма або браузер. шкідливі програми або віруси можуть призвести ваш комп'ютер в хаос.
Часто буває, що місця на комп'ютері катастрофічно не вистачає або якісь програми, а можливо гри, більше не потрі...
Часто буває, що місця на комп'ютері катастрофічно не вистачає або якісь програми, а можливо гри, більше не потрібні і їх потрібно видалити, зробити деінсталяцію. Давайте видалимо їх, але зробимо це правильно. Спочатку подивимося, що для нашої зручності підготував творець програми. Натискаємо меню «Пуск» і тиснемо на пункт «Всі програми». У списку, що розкрився, встановлених на Ваш комп'ютер програм, шукаємо назву програми,
... вач персональним комп'ютером або ноутбуком зацікавлений в тому, щоб продуктивність їх «електронних поміч...
... вач персональним комп'ютером або ноутбуком зацікавлений в тому, щоб продуктивність їх «електронних помічників» була максимально можливою. Але як прискорити завантаження Windows 7? Хтось досягає цього покупкою сучасних комплектуючих провідних компаній з чудовими технічними параметрами, які коштують шалені гроші. Комусь подобається займатися оверлокінгом, тобто розгоном параметрів компонентів комп'ютера до максимально можливих значень. Це, до речі кажучи, теж може коштувати
Природно, у кожного зіткнувся з цим явищем користувача виникає питання, як прискорити роботу комп'ютера?
Що потрібно зробити, щоб система знову стала такою ж швидкою, як спочатку і чи можливо таке?
Що таке фрагментація?
Як часто ми стикаємося з проблемою низької швидкості роботи свого улюбленого комп'ютера або ноутбука?
Напевно, у кожного була ситуація, коли виникало питання, як прискорити роботу комп'ютера windows 7 і 10?
Але як прискорити завантаження Windows 7?