Главная Новости

Комп’ютерний кабель — різновиди і їх особливості, способи маркування і використання різних варіантів провідників


Опубликовано: 15.09.2022

Комп’ютерні кабелі використовують для підключення комп’ютера до локальної чи глобальної мережі Інтернет, організації зв'язку мережевого обладнання між собою. Це пасивний елемент, який забезпечує роботу кожної мережі. Комп’ютерний кабель фото Сьогодні поки не існує жодного відомого способу організувати повністю бездротову передачу інтернет-сигналу.

Слід звертати увагу на особливості кожного типу кабелю для комп’ютерних мереж, їх технічні та інші характеристики, ступінь захищеності за допомогою ізоляції, екрану чи оплітки. Також не варто ігнорувати потреби мережі, котру треба організувати. Від того, наскільки вірно буде вибрано кабель, залежить безпека мережевого обладнання, комп’ютерів, а також швидкість і якість передачі сигналу, стабільність з’єднання.

Види комп’ютерних кабелів і їх особливості

Для організації роботи комп’ютерних мереж, телефонії та телебачення використовуються різні види комп'ютерних провідників. Ринок такої продукції постійно оновлюється, розширюється асортимент, оскільки з’являються нові технології, змінюються вимоги до кабельно-провідникових виробів. Переважно використовуються три різновиди кабелів для комп'ютерів:

  • Вита пара.
  • Коаксіальний кабель.
  • Оптоволоконний дріт.

Основні відмінності стосуються типу використовуваного провідника, будови, методів захисту екранами, максимальної відстані передачі сигналу, а також пропускної здатності.

Вита пара

По своїй структурі вита пара включає попарно скручені мідні провідники. Їх кількість може відрізнятися, але переважно це чотири чи вісім жил. Кожна жила має багатопроволочну структуру зі скрученими елементами. Такий вид комп’ютерного кабелю має маркування жил, виповнене в вигляді різнокольорових оболонок — синього, оранжевого, зеленого, коричневого кольорів, а також двокольорових компонентів. Комбінація кольорів включає в себе білий з одним з вищеназваних окремо взятих.

Жили скручують попарно, дотримуючись певного кроку. Величина кроку визначається категорією кабеля. Враховуючи наявність армуючих компонентів і захисних екранів вита пара буває кількох видів:

  • Незахищені з маркуванням U/UPT.
  • Фольговані F/UPT з єдиним загальним захисним екраном.
  • З незахищеними парами S/UTP, але з наявністю загальної оплітки.
  • З фольгованими парами S/FTP, а також загальним мідним екраном.
  • З фольгованими екранами для кожної окремої пари U/FTP.
  • З загальним фольгованим екраном і опліткою SF/UTP.
  • З фольгованим екраном для кожної пари, а також опліткою F/FTP.
  • З фольгованим екраном для кожної пари, єдиною опліткою, а також загальним фольгованим екраном SF/FTP.

Такий варіант комп’ютерного кабеля підходить для підключення маршрутизаторів, модемів, роутерів і іншого мережевого обладнання, яке знаходиться один від одного на відстані до 100 метрів. 

Комп’ютерний кабель

Оптоволоконний дріт

Оптоволоконний кабель передає сигнал в вигляді імпульса світла, швидкість руху якого може досягати позначки в 100 Гбіт/сек по оптичному волокну. Цей сигнал приходить на конверційний пристрій, в якому відбувається перетворення світлового сигналу в електричний. Останній направляється на мережеве обладнання чи напряму на комп’ютер.

Сьогодні це найшвидший варіант передачі інтернет-сигналу, який майже не має ліміту на протяжність каналу зв’язку. Варто відмітити подавлення шуму, відсутність впливу зовнішніх факторів, тривалий термін служби. Монтаж проводу оптоволокна повинен проводитися виключно професіоналами, що мають відповідні навички роботи, а також відповідний інструментарій.

Коаксіальний кабель

Раніше такий варіант кабелю застосовувався для кабельного телебачення та телефонії. Зараз основними сферами його застосування можна назвати облаштування систем охорони і відеоспостереження.

Складається з однодротового провідника, який покритий кількома шарами ізоляції, оплітки і екранів. Якість передачі сигналу значно залежить від хвильового спротиву. При збільшенні відстані передачі сигналу спостерігається значне зниження його сили. Тонкий коаксіальний кабель має товщину 5 мм, товстий — 10 мм.

Для забезпечення стабільного і якісного сигналу потрібно вірно підібрати тип кабелю для вирішення конкретного завдання. При цьому варто звернути увагу на його захищеність від зовнішніх факторів, якщо в цьому є потреба, максимальную довжину лінії для конкретного виду провідникової продукції, можливість підсилення сигналу. Звертайте увагу на маркування кабелів, оскільки це дозволить визначити ступінь захисту і інші важливі характеристики. Знаючи про комп’ютерні кабелі, їх види і особливості, ви зможете легко вибрати потрібний варіант для власного користування.

rss