Прискорення сайту на Бітрікс

  1. Налаштування системи
  2. кешування
  3. оптимізація css
  4. CDN
  5. Статистика
  6. оновлення
  7. панель продуктивності
  8. Робота з компонентами
  9. Використовуйте відповідні компоненти
  10. Використовуйте стандартні компоненти
  11. підключення компонентів
  12. Стилі і скрипти шаблону компонента
  13. Невимовні очевидності з минулої статті
  14. висновок

Дата створення: 10.07.2015

Бітрікс досить складна і велика система, дуже велика, настільки велика, що у неї є свої тонкощі роботи практично у всіх аспектах розробки та підтримки. У даній статті я розповім про специфічних моментах в прискоренні роботи сайту на цій CMS, але, звичайно ж, прийоми з цієї статті залишаються більш ніж актуальними.

Налаштування системи

В адмінпанелі CMS є багато корисних кнопок і налаштувань, розпишу по пунктам.

кешування

Увімкніть кешування! ( "Автокешіровніе", /bitrix/admin/cache.php?lang=ru). Це, напевно, найголовніше, що можна зробити, так як запити до БД - одна з найбільш повільних операцій в інтернеті, а вбудований механізм кешування знижує їх кількість в теорії до нуля, в найгіршому випадку він все одно зменшить їх кількість на пару порядків .

На останніх версіях Бітрікс немає сенсу налаштовувати роботу з html-кешування (третя вкладка), так як з'явилася технологія "Композитний сайт", який замінює даний механізм. Детально про його налаштування буде написано пізніше.

оптимізація css

В налаштуваннях головного модуля є опції, які сильно допоможуть вам з розміром сторінки. Назви говорять самі за себе:

Назви говорять самі за себе:

Для правильної роботи цього механізму ви повинні підключати стилі шаблону через SetAdditionalCSS, а скрипти через AddHeadScript, це дозволить переносити скрипти вниз сторінки.
"Підключати мініфіцірованние версії CSS і JS файлів" означає, що якщо у вас поруч з файлом лежить файл з тим же ім'ям і розширенням, але перед розширенням варто ".min", то Бітрікс підключить його, зручно.

CDN

Про роль CDN вже було згадано в цьому розділі в статті "Загальні принципи прискорення сайтів" , Тут варто відзначити лише те, що у Бітрікс є успішна кнопка "Включити прискорення сайту" ( "Прискорення сайту CDN", /bitrix/admin/bitrixcloud_cdn.php?lang=ru). Врахуйте, що вона працює тільки при активній ліцензії.

Статистика

Я б рекомендував відключити збір статистики (в модулі "Веб-Аналітика" потрібно відключити всі збереження). Напевно, ви підключили хоча б метрику від Яндекса, так що, як мінімум, немає сенсу дублювати цей функціонал (до того ж якось дивно вона працює), тим більше на своєму сервері.

оновлення

Оновитися - завжди хороша ідея, та й нерозумно не робити цього в такому дорогому продукті. Нові оновлення покращують роботу з кешем, зменшують кількості запитів, оптимізують код і роблять багато чого ще хорошого. Зробіть бекап і оновіться.

панель продуктивності

У Бітрікс є сторінка налаштувань "Панель продуктивності" (/bitrix/admin/perfmon_panel.php?lang=ru), вона сильно допоможе вам в оптимізації сайту, проведе безліч тестів, виявить помилки і недоліки, підкаже шляхи виправлення. Просто виконуйте її рекомендації і точно помітите різницю.

Робота з компонентами

В 1С-Бітрікс практично вся інформація виводиться через компоненти. В рамках даної статті я не буду пояснювати що це таке і як з ними працювати, але розповім як нормалізувати їх роботу з метою швидкодії сайту.

Використовуйте відповідні компоненти

Не дуже очевидний крок. У більшості випадків ви використовуєте при роботі тільки стандартні компоненти, змінюючи лише їх шаблони виведення, і це правильно. Для виведення елементів Інфоблоки ви використовуєте news.list, а для виведення товарів catalog.section.

В основному компоненти не взаємозамінні, але є, наприклад, пара компонентів sale.basket.basket.line і sale.basket.basket.small, які дуже часто обидва підходять до шаблону сайту. Необхідно розуміти, що sale.basket.basket.line робить менше запитів до бд, тому очевидно, що вибрати треба його. Звертайте на це увагу при виборі компонентів.

Використовуйте стандартні компоненти

Іноді ви можете подумати, що роботу якогось компонента можна прискорити, створивши свій зі своїм component.php, і іноді навіть матимете рацію, але я б рекомендував використовувати дефолтні хоча б тільки через інтеграцію з ядром.

Тут є кілька причин.

  • По-перше, механізм кешування у Бітрікс досить слизька тема і немає нічого більш заточеного під роботу з ним, ніж рідні компоненти. Та й якщо немає, то нові оновлення коли-небудь вирішать це питання.
  • По-друге, поновлення. Згодом вони покращують все.

підключення компонентів

Дуже рідко, якщо, взагалі, будь-коли ваш шаблон буде змінюватися в залежності від групи користувача, тому у всіх компонентів необхідно прибрати параметр "Враховувати права доступу" (виставити "CACHE_GROUPS" в "N"). За рахунок цього кеш буде створитися лише одного разу і показуватися всім групам користувачів, а це заощадить нам кількість звернень до БД і місце на сервері.

Також там, де у вас компоненти підключені з якимось умовою по фільтру (або фільтрації навіть і близько немає), варто включити "Кешувати при встановленому фільтрі" ( "CACHE_FILTER" => "Y"), інакше на кожному хіті будуть виконуватися зайві запити.

Якщо не треба виводити кількість товарів в списку категорій, вимкніть підрахунок елементів в catalog.section.list ( "Показувати кількість елементів в розділі", "COUNT_ELEMENTS"). Це заощадить сотні запитів.

Стилі і скрипти шаблону компонента

У Бітрікс шаблон компонента може підключати свої власні стилі і js-скрипти, тому хорошим кроком буде винести js і css з шаблону сайту в компоненти там де це можливо, тим самим підключаючи на сторінці тільки потрібний код, що зменшує розмір сторінки. Та й в плані підтримки це правильне рішення.

Невимовні очевидності з минулої статті

Деякі моменти не були розглянуті в даній статті, так як вони випливають з попередньої і Бітрікс НЕ привніс в них свою специфіку.

Як і всюди вам також треба самим стежити за своїм кодом. Намагайтеся оптимізувати той код, який ви пишете в result_modifier.php і component_epilog.php. Якщо ви працюйте зі своїми компонентами і модулями, додаєте код в php_interface, і вони гальмують сайт, то це зовсім не з вини Бітрікс. Те ж саме стосується css і js на сторінках.

Обов'язково стискайте картинки. Для невеликого спрощення цього завдання зайдіть в настройки Інфоблоки і налаштуйте створення картинки анонса потрібного розміру з детальної картинки зі зменшенням розміру. Це до того ж ще й спростить життя контент-менеджера.

Це до того ж ще й спростить життя контент-менеджера

висновок

Тримайте ці поради в голові при розробці сайту на 1С-Бітрікс, вони не найочевидніші, але сильно допоможуть вам у вашій справі.

Схожі статті

Похожие

... вдосконалення ресурсу під конкретні пошукові запити. Для того щоб зрозуміти, яку роль відіграють ...
... вдосконалення ресурсу під конкретні пошукові запити. Для того щоб зрозуміти, яку роль відіграють пошукові системи в рекламі Вашого бізнесу, не потрібно перечитувати тонни вузькоспеціальною літератури і заглиблюватися в принципи роботи пошукових машин.
... помилково вважають, що пошукова оптимізація і просування здійснюється для всіх пошукових систем однаково,...
... помилково вважають, що пошукова оптимізація і просування здійснюється для всіх пошукових систем однаково, і можна ідентичними методами виконати просування сайтів в Google та Yandex"> Деякі помилково вважають, що пошукова оптимізація і просування здійснюється для всіх пошукових систем однаково, і можна ідентичними методами виконати просування сайтів в Google та Yandex. Насправді кожна пошукова система має свої особливості, з якими доводиться рахуватися оптимізаторів сайтів. Це стосується
... запустили новий проект під назвою «Очманілі Roo`чкі». В рамках проекту фахівці Rookee раз в міс...
... запустили новий проект під назвою «Очманілі Roo`чкі». В рамках проекту фахівці Rookee раз в місяць вибирають один сайт і роблять для нього безкоштовний технічний аудит. У цьому місяці переможцем став сайт офісних меблів nickermann.ru. Пропонуємо ознайомитися з результатами аудиту. 30 вересня 2015 Rookee: технічний
У вас є привабливий веб-сайт, і ви відчуваєте, що він підкреслює вашу організацію найкращим чином. Тож уявіть, що ...
У вас є привабливий веб-сайт, і ви відчуваєте, що він підкреслює вашу організацію найкращим чином. Тож уявіть, що потенційний клієнт, який шукає в Інтернеті саме те, що ви маєте запропонувати, тільки для того, щоб знайти свій конкурс, оскільки вони з'явилися на першій сторінці результатів пошуку, а ви з'явилися на третьому.
На сьогоднішній день, майже всі ми маємо на увазі перше місце, де можна проконсультуватися або шукат...
На сьогоднішній день, майже всі ми маємо на увазі перше місце, де можна проконсультуватися або шукати, наприклад, google або yandex. Якщо у вас є веб-сайт, і ви
... вки гри непогано буде зробити дефрагментацію гвинта"> До установки гри непогано буде зробити дефр...
... вки гри непогано буде зробити дефрагментацію гвинта"> До установки гри непогано буде зробити дефрагментацію гвинта. Регулярне чищення жорсткого диска і реєстру від сміття теж допомагають. Для вивільнення пам'яті приберіть зайві програми з автозавантаження і вимкніть непотрібні служби (див. тут, як це зробити)
... приказка: «Сайт без відвідувачів - що наречена без нареченого». Так буває. З першого погляду здається, що сайт ід...
... приказка: «Сайт без відвідувачів - що наречена без нареченого». Так буває. З першого погляду здається, що сайт ідеально облаштований. Красива графіка, вишуканий дизайн, грамотний контент - все на своєму місці. Так чому ж відвідувачі не заходять на такий чудовий ресурс? Чого йому не вистачає? А не вистачає сайту пошукової оптимізації
... зації сайту (SEO) для просування сайту порівнянна зі значимістю пошукових систем в повсякденному житті. Інтернет...
... зації сайту (SEO) для просування сайту порівнянна зі значимістю пошукових систем в повсякденному житті. Інтернет став самим затребуваним інформаційним джерелом виключно завдяки пошуковим системам. Досить ввести в рядок пошуку запит, і вже через мить перед Вами десятки сторінок з сотнями посилань. І шукати там можуть не тільки новинки кіно, але і Вашу фірму і саме Вашу продукцію. У кожної пошукової машини є статистика частоти запитів користувачів, т.e. можна оцінити в реальних цифрах,
Кожен користувач персональним комп'ютером або ноутбуком зацікавлений в тому, щоб продуктивність їх «елек...
Кожен користувач персональним комп'ютером або ноутбуком зацікавлений в тому, щоб продуктивність їх «електронних помічників» була максимально можливою. Але як прискорити завантаження Windows 7? Хтось досягає цього покупкою сучасних комплектуючих провідних компаній з чудовими технічними параметрами, які коштують шалені гроші. Комусь подобається займатися оверлокінгом, тобто розгоном параметрів компонентів комп'ютера до максимально можливих значень. Це, до речі кажучи, теж
SEO - це головний інструмент пошукового маркетингу. З його допомогою ресурс може підніматися у видачі п...
SEO - це головний інструмент пошукового маркетингу. З його допомогою ресурс може підніматися у видачі пошукових систем і отримувати органічний трафік. Для цього проводиться зовнішня і внутрішня оптимізація сайту. Складність полягає в тому, що сьогодні пошукові роботи оцінюють не тільки релевантність сайту, його юзабіліті, структуру і якості контенту, на ньому розміщеного. У цій сфері постійно змінюються алгоритми, йде боротьба з сірими і чорними методами просування, вона
... ванням сайту його обов'язково необхідно оптимізувати для кращої індексації. Крім того, правильна ...
... ванням сайту його обов'язково необхідно оптимізувати для кращої індексації. Крім того, правильна оптимізація і унікальні тексти дозволяють самостійно поступово займати певні позиції в ТОП видачі всіх пошукових систем! Оптимізація структури сайту Багато що залежить від дизайну, але слід розуміти, що занадто неординарний дизайн може викликати подив у відвідувачів і вони не зможуть орієнтуватися в меню навігації. Тому для комерційних або соціальних проектів, розрахованих на широку
Php?
Php?
Php?
Так чому ж відвідувачі не заходять на такий чудовий ресурс?
Чого йому не вистачає?
Але як прискорити завантаження Windows 7?