Оптимізація Mac OS X під використання SSD-диска

Відносно недавно стали випускатися Маки (переважно в мобільному варіанті) з використанням SSD-дисків замість звичайного HDD Відносно недавно стали випускатися Маки (переважно в мобільному варіанті) з використанням SSD-дисків замість звичайного HDD. Переваг у твердотільних накопичувачів (саме так можна перекласти на російську мову абревіатуру SSD) досить багато, але, в той же час, є і недоліки, з якими можна і потрібно боротися, щоб продовжити термін життя накопичувача. Повністю видалити недоліки, які мають SSD-диски внаслідок існуючої технології, ми не зможемо, а ось оптимізувати операційну систему, щоб мінімізувати негативні наслідки, нам цілком під силу. Власне цим ми і займемося в рамках поточної статті.

Для початку - трохи історії. У далекому 1978 році, компанія StorageTek розробила перший напівпровідниковий накопичувач, заснований на RAM-пам'яті. RAM-накопичувачі - це накопичувачі, засновані на використанні енергозалежною пам'яті, аналогічної тій, що використовується в ОЗУ комп'ютера. Основними достоїнствами RAM-накопичувачів є надшвидкі читання, запис і пошук інформації, а недоліком - дуже велика вартість (від 80 $ за 1 ГБ). У 1995 році компанія M-Systems представила перший напівпровідниковий накопичувач на Flash-пам'яті. Flash (NAND) накопичувачі - це накопичувачі, засновані на незалежній пам'яті, саме такого типу накопичувачі використовуються для установки в мобільні комп'ютери від компанії Apple. Дані накопичувачі відрізняються від звичайних, перш за все, високою швидкістю пошуку інформації (порівнянної зі швидкістю пошуку в оперативній пам'яті Мака). Показники швидкості читання / запису, з недавнього часу, стали порівняні з аналогічними показниками традиційних жорстких дисків, а в деяких випадках істотно перевершують їх. Що стосується вартості NAND-накопичувачів, то вона істотно нижче вартості RAM-нікопітелей (від 2 $ за 1Гб). Сучасні SSD-диски, що встановлюються в десктопи і ноутбуки якраз відносяться до такого типу пам'яті.

Серед інших переваг SSD-накопичувачів перед традиційними HDD-дисками можна виділити наступні:

  • Відсутність рухомих частин
  • Широкий діапазон робочих температур
  • Повна відсутність шуму через відсутність рухомих частин
  • Швидкості читання і запису, в основному, обмежені тільки пропускною здатністю використовуваного інтерфейсу (наприклад, SATA III - до 6 ГБ / с)
  • Низька споживана потужність
  • Висока механічна стійкість

Найважливіший і, мабуть, самий критичний недолік SSD-накопичувачів - обмежене числ циклів перезапису (залежить від типу використовуваної флеш-пам'яті). Так, SSD-диски, що використовують MLC флеш-пам'ять, дозволяють здійснювати приблизно 10 тисяч циклів перезапису даних, а диски на основі більш дорогостоящнй SLC флеш-пам'яті істотно більше - понад 100 тисяч циклів. В принципі, пройде чимало часу, поки SSD-накопичувач виробить свій ресурс, але ж завжди хочеться, щоб це сталося якомога пізніше. З першим недоліком тісно переплітається другий, що полягає в проблемі сумісності існуючих SSD-накопичувачів з багатьма операційними системами, в число яких входить і Mac OS X. Проблема полягає в тому, що багато існуючих ОС не враховують специфіку SSD-і додатково зношують їх (файли підкачки , різні кеши та ін.).

Якщо перший недолік ніяк поки не вирішити - технологія є технологія, то з другим можна і поборотися.

Найголовніше для SSD-диска в Mac OS X - активація технології TRIM. На рідних SSD в Mac OS X 10.6.8 і старше ця технологія буде працювати спочатку, а для нерідних потрібна спеціальна утиліта TRIM Enabler . Про TRIM ми вже писали раніше, нагадаємо лише, що використання цієї технології дозволяє уникнути уповільнення роботи SSD через засмічення осередків пам'яті.

Решта поради такі:

1. відключати КЕШУВАННЯ У ВЕБ-БРАУЗЕРІ

Як правило, будь-який веб-браузер використовує певну частину дискового простору для кешування тимчасових файлів при перегляді веб-сторінок та інших операцій. Відповідно, чим більше користувач відвідує веб-сторінок та інших веб-сервісів, тим активніше ведеться робота з кешем в веб-браузері, що несприятливо позначиться на терміні життя SSD-накопичувача. Тому, щоб нівелювати негативні наслідки веб-серфінгу йдемо в настройки веб-браузера, який використовується за умовчанням в системі і відключаємо кешування. Як приклад розповімо як відключити кеш в браузері Safari 5.0.5.

  • Включаємо додатковий розділ Розробка в меню програми. Для цього в меню налаштувань Safari переходимо у вкладку Додатки і відзначаємо там пункт Показати меню «Розробка» в рядку меню.

Для цього в меню налаштувань Safari переходимо у вкладку Додатки і відзначаємо там пункт Показати меню «Розробка» в рядку меню

Заходимо у новостворену розділ Розробка та відзначаємо пункт меню Відключити кеші. Тепер Safari буде завантажувати графіком, сторінки і інші ресурси з мережі в реальному часі замість використання ресурсів, збережених в кеші.

Тепер Safari буде завантажувати графіком, сторінки і інші ресурси з мережі в реальному часі замість використання ресурсів, збережених в кеші

2. вимикає режим HIBERNATION

Режим глибокого сну дозволяє при виключенні комп'ютера записати весь вміст оперативної пам'яті на жорсткий диск, а потім, при повторному включенні комп'ютера, продовжити перервану роботу, немов ніякого виключення і не було. У MacBook даний режим в обов'язковому порядку використовується при роботі від батареї, що дозволяє уникнути втрати даних, коли в батареї закінчується заряд. Безсумнівно, це дуже зручно, але вся справа в тому, що при активному режимі глибокого сну, на диску MacBook'а завжди створюється файл, що дорівнює об'єму оперативної пам'яті, встановленої в комп'ютері. З огляду на те, що обсяги існуючих SSD-дисків не такі вже й великі і в цілях економії доводиться боротися за кожен мегабайт, втрата, як мінімум, 2 Гб дискового простору, буде недозволеною розкішшю.

Для здійснення операції запускаємо Термінал і вводимо три нехитрі команди.

  • Перевіряємо поточний режим гібернації:

[Php] sudo pmset -g | grep hibernatemode> ~ / Desktop / current_mode.txt [/ php]

Необхідні цифри збережуться в файл на робочому столі (саме ці цифри потрібно буде використовувати при необхідності відновити відключений режим). Також не забуваємо, що при виконанні команди, що починається з sudo, буде необхідно наосліп ввести пароль свого облікового запису).

  • Відключаємо гібернацію:

[Php] sudo pmset -a hibernatemode 0 [/ php]

Зворотне включення режиму здійснюється повторним введенням команди з заміною цифри «0» на «3» або на «7» (при використанні захищеної віртуальної пам'яті).

  • Видаляємо файл, який залишився після відключення режиму:

[Php] sudo rm / private / var / vm / sleepimage [/ php]

Після завершення всіх операцій перезавантажуємо MacBook.

3. відключати SPOTLIGHT

Чудова функція системного пошуку, що є ключовою технологією Mac OS X, при своїй роботі активно використовує кешування даних індексування вмісту диска і тому є наступним кандидатом на відключення. Для відключення кешування заходимо в Системні налаштування / Spotlight / Конфіденційність і додаємо SSD-диск або розділи на ньому в список виключень.

Для відключення кешування заходимо в Системні налаштування / Spotlight / Конфіденційність і додаємо SSD-диск або розділи на ньому в список виключень

4. відключати ПЕРЕКЛАД SSD-накопичувач у РЕЖИМ СНА

Даний режим служить для економії енергії і переводить жорсткий диск в режим сну при просте протягом певного часу. При використанні SSD-накопичувача з його низьким енергоспоживанням користь від використання даного режиму під питанням. Для відключення перекладу диска в режим сну заходимо в Системні налаштування / Економія енергії прибираємо позначку з пункту За можливості переводити диск (і) в режим сну.

5. дозволяє визначати, чи фіксування ОСТАННЬОГО ДОСТУПУ до файлу

Скорочено дана функція називається noatime. Кожен раз, коли система звертається до будь-якого файлу на диску, дана функція також робить запис на диск. Щоб уникнути скорочення використання циклів перезапису на SSD-диск, функцію noatime можна відключився, тим більше, що це не загрожує ніякими серйозними наслідками.

Для того, щоб відключити цю функцію, створюємо файл з ім'ям com.my.noatime.plist і поміщаємо його в папку / Library / LaunchDaemons. Зміст файлу повинна бути наступним:

[Php] <? Xml version = "1.0" encoding = "UTF-8"?>
<! DOCTYPE plist PUBLIC "- // Apple // DTD PLIST 1.0 // EN"
"Http://www.apple.com/DTDs/PropertyList-1.0.dtd">
<Plist version = "1.0">
<Dict>
<Key> Label </ key>
<String> com.nullvision.noatime </ string>
<Key> ProgramArguments </ key>
<Array>
<String> mount </ string>
<String> -vuwo </ string>
<String> noatime </ string>
<String> / </ string>
</ Array>
<Key> RunAtLoad </ key>
<True />
</ Dict>
</ Plist> [/ php]

Потім у вікні Терміналу вводимо наступні команди:

[Php] cd ~ / desktop
sudo chown root: wheel com.my.noatime.plist
sudo mv com.my.noatime.plist / Library / LaunchDaemons /
sudo shutdown -r now [/ php]

Перезавантажуємо комп'ютер.

6. відключати Фото SWAP (файл підкачки)

Особливість Mac OS X (та й багатьох інших операційних систем) така, що при нестачі вільної оперативної пам'яті вона починає скидати якісь дані з неї на жорсткий диск, в так званий файл підкачки. Це дозволяє звільнити необхідний обсяг пам'яті для більш важливих цілей, ніж зберігання невикористовуваних даних, але найцікавіше в тому, що Mac OS X починає думати, що пам'яті вже не вистачає вже тоді, коли фактично вільної пам'яті ще цілком достатньо. Якщо ж в процесі роботи користувач захоче повернутися до тих даних, які система вже скинула на жорсткий диск, то система може почати «подвисать» на деякий час, при цьому звернення до жорсткого диска помітно зростає. Чи треба говорити про те, що швидкості доступу до оперативної пам'яті і накопичувача розрізняються в сотні, а то й тисячі разів, і користувач, при активному використанні файлу підкачки помітно втрачає в швидкості роботи Мака. Тому, в разі наявності досить великого обсягу оперативної пам'яті (від 4 ГБ і вище) має сенс відключити файл підкачки, тим самим виграти в загальній швидкості роботи системи, а в разі використання SSD-накопичувача - зменшення ресурсу циклів перезапису останнього. Для того, щоб повністю відключити використання файлу підкачки відкриваємо Термінал і вводимо наступну команду:

[Php] sudo launchctl unload -w /System/Library/LaunchDaemons/com.apple.dynamic_pager.plist[/php]

Потім видаляємо наявні файли підкачки (як правило, їх кілька):

[Php] sudo rm / private / var / vm / swapfile * [/ php]

Для того, щоб повернути все назад, використовуємо таку команду:

[Php] sudo launchctl load -wF /System/Library/LaunchDaemons/com.apple.dynamic_pager.plist[/php]

Не рекомендується відключення файлу підкачки тим користувачам, у яких в комп'ютері встановлено менше 4 Гб або якщо вони працюють в ресурсоємних додатках (наприклад, в Adobe Photoshop обробляють зображення розміром в декілька десятків мегапікселів). Визначити обсяг пам'яті, достатній для комфортної роботи користувача досить просто - потрібно, всього лише, запустити утиліту Моніторинг системи і, завантаживши комп'ютер додатками, найчастіше використовуються в роботі, подивитися на значення параметра Використання swap. Якщо там стоїть цифра «0», то можна сміливо відключати файл підкачки, в іншому випадку при нестачі пам'яті система може просто зависнути.

7. ЧИСТИМО завантажувального КЕШ

Ще одним маленьким перевагою SSD-накопичувачів є швидка перезавантаження (близько 15 секунд). Якщо на вашому макбуки, остащенном SSD-диском такого не спостерігається, то, можливо, вам просто необхідно почистити завантажувальний кеш. Для цього відкриваємо Термінал і вводимо наступні команди:

[Php] sudo chown root: admin
sudo kextcache -system-prelinked-kernel
sudo kextcache -system-caches [/ php]

Ну а самим просунутим способом захисту SSD від записи різних тимчасових файлів є створення віртуального виділеного диска (RAM Disk) в оперативній пам'яті і перенесення на нього папок тимчасових файлів і кешей. Про цей спосіб ми поговоримо в недалекому майбутньому.

Похожие

... привабливий веб-сайт, і ви відчуваєте, що він підкреслює вашу організацію найкращим чином"> У вас є п...
... привабливий веб-сайт, і ви відчуваєте, що він підкреслює вашу організацію найкращим чином"> У вас є привабливий веб-сайт, і ви відчуваєте, що він підкреслює вашу організацію найкращим чином. Тож уявіть, що потенційний клієнт, який шукає в Інтернеті саме те, що ви маєте запропонувати, тільки для того, щоб знайти свій конкурс, оскільки вони з'явилися на першій сторінці результатів пошуку, а ви з'явилися на третьому. Так багато для цього великого пошуку сайту ... тепер що? SEO, ось що.
... x"> На сьогоднішній день, майже всі ми маємо на увазі перше місце, де можна проконсультуватися або шукат...
... x"> На сьогоднішній день, майже всі ми маємо на увазі перше місце, де можна проконсультуватися або шукати, наприклад, google або yandex. Якщо у вас є веб-сайт, і ви не з'являєтеся у верхній частині слів, ви збираєтеся сказати щось неправильно, щось відбувається неправильно, програмне забезпечення nicomedia, особливо клієнти електронної комерції для обслуговування першого слова в цільовому слові дає гарантію. Хоча ми пропонуємо
Ретро-ігри · Моди для ігор · Софт для ігор · оптимізації ігор · Смішні скріншоти Assassin's Cre...
Ретро-ігри · Моди для ігор · Софт для ігор · оптимізації ігор · Смішні скріншоти Assassin's Creed · BioShock
У мережі ходить приказка: «Сайт без відвідувачів - що наречена без нареченого». Так буває. З першого погляду зд...
У мережі ходить приказка: «Сайт без відвідувачів - що наречена без нареченого». Так буває. З першого погляду здається, що сайт ідеально облаштований. Красива графіка, вишуканий дизайн, грамотний контент - все на своєму місці. Так чому ж відвідувачі не заходять на такий чудовий ресурс? Чого йому не вистачає? А не вистачає сайту пошукової
... део-урок.Початок просування свого сайт |Курс SEO Розкрутка сайту самостійно Навчальний матеріал являє с...
... део-урок.Початок просування свого сайт |Курс SEO Розкрутка сайту самостійно Навчальний матеріал являє собою відеоматеріал від Руслана Савченко, записувати протягом більше року на прикладі роботи по оптимізації сайту Євгена Попова. Євген відомий своїми навчальними Інтернет-проектами «Фотошоп майстер», «Foto-Monster.ru» і багатьма іншими, докладніше тут seo оптимізація курси .
... пною або неокупні в залежності від реальних цифр продажів. Реклама - це не річ в собі. Вона не призначена д...
... пною або неокупні в залежності від реальних цифр продажів. Реклама - це не річ в собі. Вона не призначена для того, щоб хизуватися перед публікою. Дивіться на рекламу як на нового продавця". Клод Хопкінс Вимірювання ефективності контекстних рекламних кампаній і оптимізація рекламного бюджету. Контекстна реклама сьогодні є одним з найбільш затребуваним і необхідним інструментом для ефективного залучення нових клієнтів за допомогою
... x"> Виправлення помилок Windows за допомогою Microsoft Easy Fix Ccleaner бездоганна очищення операцій...
... x"> Виправлення помилок Windows за допомогою Microsoft Easy Fix Ccleaner бездоганна очищення операційної системи Діагностика системи комп'ютера за допомогою програми Aida64 Популярний архіватор файлів програма WinRAR
Під оптимізацією Яндекс директив я розумію зниження вартості ліда (замовлення) за рахунок коригування реклами. Т...
Під оптимізацією Яндекс директив я розумію зниження вартості ліда (замовлення) за рахунок коригування реклами. Треба або знизити витрати на рекламу так, щоб не зменшилася кількість замовлень, або зробити так, щоб число замовлень збільшилася, але витрати на рекламу не змінювалися. У даній статті я опишу деякі дії по оптимізації, які дозволять правильно знизити витрати на рекламу, не втративши в замовленнях. Не всі знають, що можна досить точно відстежити що люди роблю на сайті приходять
SEO-оптимізація сайту - це набір маніпуляцій щодо вдосконалення ресурсу під конкретні пошукові запити. Для того щ...
SEO-оптимізація сайту - це набір маніпуляцій щодо вдосконалення ресурсу під конкретні пошукові запити. Для того щоб зрозуміти, яку роль відіграють пошукові системи в рекламі Вашого бізнесу, не потрібно перечитувати тонни вузькоспеціальною літератури і заглиблюватися в принципи роботи пошукових машин.
... для просування сайту порівнянна зі значимістю пошукових систем в повсякденному житті. Інтернет став сам...
... для просування сайту порівнянна зі значимістю пошукових систем в повсякденному житті. Інтернет став самим затребуваним інформаційним джерелом виключно завдяки пошуковим системам. Досить ввести в рядок пошуку запит, і вже через мить перед Вами десятки сторінок з сотнями посилань. І шукати там можуть не тільки новинки кіно, але і Вашу фірму і саме Вашу продукцію. У кожної пошукової машини є статистика частоти запитів користувачів, т.e. можна оцінити в реальних цифрах, скільки зацікавлених
... птимізація покращує видимість вашого сайту"> Пошукова оптимізація покращує видимість вашого сайту. ...
... птимізація покращує видимість вашого сайту"> Пошукова оптимізація покращує видимість вашого сайту. Це полегшує пошук потенційних клієнтів. Якщо у вас більше потенційних клієнтів, які відвідують ваш сайт, це збільшує ймовірність конвертації дзвінків у дію та прямих запитів у продаж. На жорстко конкурентному ринку та з майже мільярдом веб-сайтів, що працюють в Інтернеті, дуже важливо піднятися до рейтингів пошуку та створити органічний трафік. Наші експерти SEO мають більш
Encoding = "UTF-8"?
Епер що?
Так чому ж відвідувачі не заходять на такий чудовий ресурс?
Чого йому не вистачає?