Оптимізація роботи SSD в Windows 8

  1. Режим AHCI SATA
  2. підтримка TRIM
  3. Відключення індексування диска
  4. Служба розшуку Windows
  5. Відключаємо відновлення системи
  6. Відключаємо або зменшуємо розмір файлу підкачки
  7. Відключення режиму глибокого сну в Win 8
  8. Дефрагментація SSD в Windows 8
  9. Prefetch і Superfetch

З кожним роком SSD пристрої зберігання стають все більш доступними, а ємність їх збільшується. Вже нікого не здивуєш тим фактом, що на домашньому ПК як жорсткий диск використовується SSD диск, а операційна система встановлена ​​прямо на нього. Щоб використовувати SSD накопичувач в подібній конфігурації, в ОС не обов'язково робити будь-яких спеціальних налаштувань. Все буде працювати і так. Однак, якщо ви хочете отримати від свого SSD диска максимум можливостей, використовуючи його найбільш ефективно, потрібно грамотно налаштувати Windows.

Загальновідомий факт, що кількість циклів запису на кожну клітинку пам'яті на SSD диску обмежена (слід, відзначити, що на сучасних SSD дисках воно досить велике). Тому кожна операція запису на подібний диск потенційно зменшує час його служби. У цій статті ми спробуємо розібратися в особливостях налаштування і оптимізації Windows 8, встановленої на SSD диску. Основна мета оптимізації роботи SSD в Windows 8 - максимальне зменшення кількості операцій запису на диск, виконуваних службовими програмами Windows 8.

Далі ми розберемо найбільш популярні способи оптимізації SSD під Windows 8, а також їх вплив на продуктивність системи.

Режим AHCI SATA

Переконайтеся, що в BIOS-е вашого комп'ютера / ноутбука для контролера SATA включений режим роботи ACHI (режим AHCI потрібен для «рідної» підтримки TRIM на SSD). Врахуйте, що на вже встановленої Windows перемикати даний режим роботи не можна, тому що це призведе до того, що Windows просто не завантажиться (немає драйвера AHCI) !! Як змінити спосіб на встановленій системі познайомтеся до статті: Включаємо AHCI в Windows 7 , AHCI в Windows 8 .

Також перевірте, що в диспетчері пристроїв (Control Panel-> Device Manager) в розділі IDE ATA / ATAPI controllers є контролер з назвою AHCI. Якщо такий контролер є, значить ваша система працює в режимі AHCI. Також перевірте, що в диспетчері пристроїв (Control Panel-> Device Manager) в розділі IDE ATA / ATAPI controllers є контролер з назвою AHCI

підтримка TRIM

Далі слід переконатися, що в Windows 8 активована підтримка TRIM. TRIM - це спеціальна команда протоколу SATA, що дозволяє ОС повідомити, які блоки даних на SSD накопичувачі вже не потрібні через вилучення файлу або форматування, і можуть бути використані накопичувачем для підготовки до запису. Це дозволяє SSD виконати «збірку сміття», в іншому випадку операції записи на SSD істотно б сповільнилися. Якщо бути більш коротким, при використанні TRIM збільшується ефективність використання SSD диска, зростає швидкість операцій запису і забезпечується більш рівномірне спрацьовування осередків пам'яті SSD.

Перевірити підтримку TRIM в Windows 8 можна з командного рядка, для цього відкрийте командний рядок з правами адміністратора і виконуєте команду:

fsutil behavior query DisableDeleteNotify

  • DisableDeleteNotify = 0 - підтримка команди TRIM включена
  • DisableDeleteNotify = 1 - функція TRIM виключена.

Включати TRIM можна командою

fsutil behavior set DisableDeleteNotify 0

Відключення індексування диска

Перший етап в оптимізації SSD диска - відключення функції індексування таких накопичувачів. Сенс технології індексування - прискорення доступу і пошуку по файлах. Дана технологія була розроблена для механічних жорстких дисків. У випадку з SSD накопичувачем з малим часом відгуку сенсу в тій технології практично немає. Крім того при відключенні індексування зменшується кількість непотрібних операцій запису на SSD.

Відключити індексування можна, перейшовши в властивості SSD диска і знявши опцію «Allow files to have contents indexed in addition to file properties » і натиснути ОК. При наявності помилок застосування атрибути відповідайте «Ignore All».

При наявності помилок застосування атрибути відповідайте «Ignore All»

Служба розшуку Windows

Далі слід відключити службу Windows Search (пошук Windows). Дана служба створює окремий індекс файлів, папок і інших об'єктів на жорсткому диску. За рахунок індексування пошук потрібних даних функцією Windows Search істотно прискорюється. Індекс зберігається в каталозі c: \ ProgramData \ Microsoft \ Search і розмір її зазвичай складає 10% від вмісту проіндексованих файлів. Через малого часу доступу до SSD ця функція особливо не потрібна і її можна відключити.

  1. Відкрийте консоль управління службами services.msc
  2. У правій панелі знайдіть службу Windows Search, перейдіть в її властивості
  3. В поле Startup type (Тип запуску) виберіть Disabled (Відключено)
  4. Натисніть кнопку Stop (Зупинити) і збережіть зміни

msc   У правій панелі знайдіть службу Windows Search, перейдіть в її властивості   В поле Startup type (Тип запуску) виберіть Disabled (Відключено)   Натисніть кнопку Stop (Зупинити) і збережіть зміни

Відключаємо відновлення системи

Наступний етап - відключення функції «System Restore» (Захист системи). Потрібно це для того, щоб зменшити кількість операцій запису на SSD і звільнити дорогоцінний (в прямому сенсі) місце на SSD диску. Функція System Restore періодично створює контрольні точки відновлення (копії системних файлів), до яких можна буде відкотитися в разі проблем з ОС.

Відключити відновлення системи можна, перейшовши в властивості комп'ютера, вибравши пункт меню System Protection, потім вибираємо наш SSD диск і клацаємо Configure. У наступному вікні відключаємо захист системи, вибравши опцію «Disable System Protection». Збережіть зміни.

Збережіть зміни

Відключаємо або зменшуємо розмір файлу підкачки

SSD накопичувачі найкраще застосовувати при наявності великої кількості оперативної пам'яті (4 або більше гб). Відключивши файл підкачки для SSD диска, ми звільнимо зарезервоване для нього місце і знизимо знос SSD. Однак, слід розуміти, що файл підкачки - дозволяє комп'ютеру більш ефективно працювати при нестачі фізичної пам'яті (оперативної пам'яті), якщо в комп'ютері недостатньо оперативної пам'яті, і файл підкачки не включений - система буде гальмувати, якщо буде потрібно обсяг пам'яті, що перевищує фізичний.

Відключити файл підкачки можна, перейшовши у вікно властивостей «Мого комп'ютера», вкладка Advanced, розділ Performance вкладка Settings, вкладка Advanced, розділ Virtual Memory кнопка Change. Зніміть галку з пункту Automatically Manage Page File Size For All Drives (Автоматично вибирати розмір файлу підкачки), потім виберіть опцію No paging file.

У тому випадку, якщо в комп'ютері є ще і звичайний жорсткий диск, файл підкачки можна перенести на нього.

Відключення режиму глибокого сну в Win 8

Гибернация потрібна для прискорення відновлення роботи системи після бездіяльності. Система при відключенні сохранет весь вміст ОЗУ на жорсткий диск, а при включенні зчитує його. При використанні SSD функція глибокого сну не дає особливих переваг через швидке часу завантаження з такого накопичувача. Відключивши режим гібернації, ви збережете на SSD диску кілька гігабайт пам'яті (в залежності від розміру ОЗУ).

Відключити гібернацію можна командою:

powercfg -h off

Дефрагментація SSD в Windows 8

У Windows 8 при використанні SSD диска, на відміну від Windows 7, відключати дефрагментацію для SSD диск не потрібно! У Windows 8 програма Storage Optimizer (утиліта обслуговування дисків, що виконує в тому числі і дефрагментацію) сама визначає тип накопичувача. У разі визначення SSD традиційна дефрагментація (переміщення блоків файлів для оптимізації місця і збільшення продуктивності) не виконується. З подробицями можна ознайомитися в статті « Дефрагментація в Windows 8 »

Prefetch і Superfetch

Prefetch і Superfetch - це компоненти Windows 8, призначені для прискорення завантаження даних і додатків. Дані компоненти кешують часто використовуваний програми і дані в кеш, тим самим запуск таких програм здійснюється набагато швидше. Оскільки SSD накопичувач працює на порядок швидше, ніж традиційний жорсткий диск, необхідність у функціях Prefetch і Superfetch відпадає. Тим самим ми економимо місце в пам'яті і позбавляємося від зайвих операції записи на SSD.

Windows 8 при роботі на SSD диску автоматично відключає дані служби. Рекомендуємо, все ж упевниться, що це дійсно так, за допомогою редактора реєстру.

  1. Відкрийте редактор реєстру - regedit.exe
  2. Перейдіть в розділ HKEY_LOCAL_MACHINE \ SYSTEM \ CurrentControlSet \ Control \ Session Manager \ Memory Management \ PrefetchParameters
  3. Перевірте значення ключів: EnableSuperfetch = 0 (за замовчуванням 3), EnablePrefetcher = 0 (за замовчуванням 3)
  4. Якщо значення відмінні від 0, змініть їх на 0 і перезавантажте комп'ютер.

exe   Перейдіть в розділ HKEY_LOCAL_MACHINE \ SYSTEM \ CurrentControlSet \ Control \ Session Manager \ Memory Management \ PrefetchParameters   Перевірте значення ключів: EnableSuperfetch = 0 (за замовчуванням 3), EnablePrefetcher = 0 (за замовчуванням 3)   Якщо значення відмінні від 0, змініть їх на 0 і перезавантажте комп'ютер

Отже, ми познайомилися з особливостями оптимізації Windows 8 на SSD диску. Застосовувати ті чи інші методики, в першу чергу вирішувати Вам, проте в довгостроковій перспективі за допомогою таких нехитрих маніпуляцій, ліквідовуючи зайві операції записи, можна продовжити термін життя вашого SSD диска і досягти максимальної продуктивності SSD накопичувача в Win 8.

Слід зазначити, що для власників Intel SSD рекомендується встановити додаткову утиліту Intel SSD Toolbox, призначену для оптимізації роботи SSD накопичувачів Intel.

Похожие

... вач персональним комп'ютером або ноутбуком зацікавлений в тому, щоб продуктивність їх «електронних поміч...
... вач персональним комп'ютером або ноутбуком зацікавлений в тому, щоб продуктивність їх «електронних помічників» була максимально можливою. Але як прискорити завантаження Windows 7? Хтось досягає цього покупкою сучасних комплектуючих провідних компаній з чудовими технічними параметрами, які коштують шалені гроші. Комусь подобається займатися оверлокінгом, тобто розгоном параметрів компонентів комп'ютера до максимально можливих значень. Це, до речі кажучи, теж може коштувати
... дключення може призвести до самих неприємних наслідків, аж до неможливості завантаження операційної сис...
... дключення може призвести до самих неприємних наслідків, аж до неможливості завантаження операційної системи. В оснащенні дається короткий опис кожної служби, і перш ніж відключати їх варто ці описи прочитати і вирішити, потрібна служба чи ні. Відключати служби краще по одній, щоб відстежити результат, і якщо є сумніви з приводу будь-якої служби, то краще її не чіпати. Наведу список служб з рекомендаціями щодо їх запуску: Автоматичне оновлення (Automatic
Важко знайти людину, давно працює в ОС Windows, яка б жодного разу не чув про дефрагментації диска і не...
Важко знайти людину, давно працює в ОС Windows, яка б жодного разу не чув про дефрагментації диска і не проводив її в надії прискорити роботу системи. Навколо цієї теми витає безліч міфів, на жаль, не всі чітко уявляють, які процеси стоять за цим явищем.
Ретро-ігри · Моди для ігор · Софт для ігор · оптимізації ігор · Смішні скріншоти Assassin's Cre...
Ретро-ігри · Моди для ігор · Софт для ігор · оптимізації ігор · Смішні скріншоти Assassin's Creed · BioShock
... мо на увазі перше місце, де можна проконсультуватися або шукати, наприклад, google або yandex"> ...
... мо на увазі перше місце, де можна проконсультуватися або шукати, наприклад, google або yandex"> На сьогоднішній день, майже всі ми маємо на увазі перше місце, де можна проконсультуватися або шукати, наприклад, google або yandex. Якщо у вас є веб-сайт, і ви не з'являєтеся у верхній частині слів, ви збираєтеся сказати щось неправильно, щось відбувається неправильно, програмне забезпечення nicomedia, особливо клієнти електронної комерції для обслуговування першого слова в цільовому слові дає
... вас є привабливий веб-сайт, і ви відчуваєте, що він підкреслює вашу організацію найкращим чином"> У вас є прива...
... вас є привабливий веб-сайт, і ви відчуваєте, що він підкреслює вашу організацію найкращим чином"> У вас є привабливий веб-сайт, і ви відчуваєте, що він підкреслює вашу організацію найкращим чином. Тож уявіть, що потенційний клієнт, який шукає в Інтернеті саме те, що ви маєте запропонувати, тільки для того, щоб знайти свій конкурс, оскільки вони з'явилися на першій сторінці результатів пошуку, а ви з'явилися на третьому. Так багато для цього великого пошуку сайту ... тепер що? SEO, ось
Незважаючи на розвиток Інтернет індустрії, багатьом людям досі незрозумілі деякі терміни. В цьому випадку ...
Незважаючи на розвиток Інтернет індустрії, багатьом людям досі незрозумілі деякі терміни. В цьому випадку ми детально опишемо, що таке SEO. SEO - це абревіатура, яка вимовляється і пишеться в англійській мові як Search Engines Optimization. Перекладається це словосполучення як пошуково-машинна оптимізація. Багато людей цікавляться, навіщо взагалі потрібна ця оптимізація і як з нею працювати? Щоб не ускладнювати розуміння читача, ми по-простому опишемо все це нижче.
У мережі ходить приказка: «Сайт без відвідувачів - що наречена без нареченого». Так буває. З першого погляду зд...
У мережі ходить приказка: «Сайт без відвідувачів - що наречена без нареченого». Так буває. З першого погляду здається, що сайт ідеально облаштований. Красива графіка, вишуканий дизайн, грамотний контент - все на своєму місці. Так чому ж відвідувачі не заходять на такий чудовий ресурс? Чого йому не вистачає? А не вистачає сайту пошукової
... windows-7-dla-maksimalnoi-produktivnosti-1.jpg" alt="Але мають один недолік - обмеження по кільк...
... windows-7-dla-maksimalnoi-produktivnosti-1.jpg" alt="Але мають один недолік - обмеження по кількості циклів перезапису, характерне для флеш-накопичувачів"> Налаштування SSD під Windows 7 необхідна, так як потрібно звести до мінімуму непотрібні цикли запису в осередку флеш-пам'яті, щоб збільшити термін служби твердотільного накопичувача. Якщо у вас встановлена ​​Windows 10, то вона вже автоматично визначає SSD-накопичувачі і вносить свої корективи в їх роботу для досягнення
... мовлення) за рахунок коригування реклами. Треба або знизити витрати на рекламу так, щоб не зменшилася кількіс...
... мовлення) за рахунок коригування реклами. Треба або знизити витрати на рекламу так, щоб не зменшилася кількість замовлень, або зробити так, щоб число замовлень збільшилася, але витрати на рекламу не змінювалися. У даній статті я опишу деякі дії по оптимізації, які дозволять правильно знизити витрати на рекламу, не втративши в замовленнях. Не всі знають, що можна досить точно відстежити що люди роблю на сайті приходять з тих чи інших оголошень. Наприклад, можна дізнатися, що набрав людина,
... вано: 29.01.2018 01 відео-урок.Початок просування свого сайт |Курс SEO Розкрутка сайту самостійно ...
... вано: 29.01.2018 01 відео-урок.Початок просування свого сайт |Курс SEO Розкрутка сайту самостійно Навчальний матеріал являє собою відеоматеріал від Руслана Савченко, записувати протягом більше року на прикладі роботи по оптимізації сайту Євгена Попова. Євген відомий своїми навчальними Інтернет-проектами «Фотошоп майстер», «Foto-Monster.ru» і багатьма іншими,
Але як прискорити завантаження Windows 7?
Епер що?
Багато людей цікавляться, навіщо взагалі потрібна ця оптимізація і як з нею працювати?
Так чому ж відвідувачі не заходять на такий чудовий ресурс?
Чого йому не вистачає?