Како да се утврди дека компјутерот има вирус

Прочитајте ги симптомите што го потврдуваат присуството на вирус на вашиот компјутер . Како компјутер, антивирус програма или прелистувач реагира на вируси. Малициозни програми или вируси може да скокне вашиот компјутер во хаос. Тие можат да ја деактивираат антивирусната програма и да го направат компјутерот ранлив на други малициозен софтвер, да се меша во нормалното функционирање на компјутерот или да ги оштети датотеките на оперативниот систем. Прочитајте ги симптомите што го потврдуваат присуството на вирус на вашиот компјутер

Вирусите на изнудувачи шифрираат кориснички податоци на таков начин што е речиси невозможно да се декриптираат или вратат. Вирусите можат да пристапат до какви било податоци, било да бидат лични датотеки, податоци од банка или кориснички лозинки, како и да креираат дупликати на сметка.

Што да направите за да се заштитите себеси и вашиот компјутер од вируси? Треба да започнете со инсталирање антивирусна програма. Исто така, не се повредува за совладување на вештините за безбедна употреба на компјутер. Честа причина за компјутерска инфекција од страна на вируси или други малициозен софтвер е недостатокот на компјутерска писменост на корисникот, кој, исто така, треба да биде затегнат.

Секогаш се појавуваат нови типови на вируси и малициозен софтвер, така што тие не можат секогаш да се одредат од секоја антивирусна програма, барем додека не се внесат во базата на вирусни потписи. Таквите свежи вируси можат да влезат во системот и да поминат низ целата софтверска заштита.

Ако случајно преземете сомнителна датотека која содржи вирус или кликнете на прилогот на е-пошта, вашиот систем може да биде инфициран со вакви вируси како што се: Тројанец , Rootkit , Worm , Backdoor , Junkware или Malware . Затоа, пред да кликнете на непозната датотека или врска, подобро е да размислите двапати и да бидете сигурни дека антивирусната програма инсталирана на вашиот компјутер ги има најновите антивирусни потписи.

Значи, како да се утврди дека вашиот компјутер е заразен со вируси? Еве неколку очигледни знаци кои покажуваат дека на компјутерот се присутни вируси или друг малициозен софтвер:

 1. Вашата антивирусна програма е деактивирана (оневозможено).
 2. Антивирусната програма го пријавува присуството на вируси на вашиот компјутер.
 3. Компјутерот е бавен или бавен.
 4. Прелистувачот пренасочува кон други сајтови или не започнува.
 5. Компјутерот е дефектен или замрзнува за време на рестартирањето.

И сега во детали:

 1. Вашата антивирусна програма е деактивирана (оневозможено) .

  Некои видови на малициозен софтвер може да го деактивираат или оневозможат антивирусниот софтвер или антивирусното решение за заштита на интернет корисниците (интернет-безбедност). Во овој случај, малициозен софтвер може слободно да навлезе во компјутерот, да украде или оштети податоци. Постојат многу видови на малициозен софтвер, некои чија цел е оштетување или уништување на податоци, други шифрирање на датотеки и изнудување надоместоци за обновување на пристап до нив. Обидите за повторно инсталирање или реинсталирање на антивирусниот софтвер, како вируси, исто така, може да се блокираат. Откако ќе се инсталира на компјутер, вирусите можат да направат промени во регистарот што ќе ја блокира инсталацијата на антивирусни програми.

 2. Антивирусната програма го пријавува присуството на вируси на вашиот компјутер .

  Најдобар начин да се утврди дали постојат вируси на вашиот компјутер е да ги имаат соодветните пораки од антивирусната програма или заштитниот ѕид. Огнениот ѕид е моќна алатка за заштита која го контролира сето она што се презема на вашиот компјутер од Интернет и од вашиот компјутер на интернет. Затоа, подобро е ако и антивирусната програма и заштитниот ѕид се активираат на компјутерот во исто време.

 3. Компјутерот е бавен или бавен .

  Ако компјутерот почнува да работи побавно од вообичаеното или да успори, ова е знак дека е заразен со малициозен софтвер. За да се утврди што точно е причина за дефект на компјутерот, едноставно отворете го менаџерот на задачи и проследи ја листата на извршени програми и процеси.

  Ако некоја непозната апликација користи многу процесорски ресурси, може да биде вирус. Исто така, вирусот може да користи ресурси на хард дискот преку својата активност. Таквата активност на малициозен софтвер може значително да ги намали компјутерските перформанси. Програмите Rootkit (тип на вируси), исто така, може да влијаат на времетраењето на подигањето на оперативниот систем кога компјутерот е вклучен или исклучен, како и предизвикува замрзнување.

 4. Прелистувачот пренасочува кон други сајтови или не започнува .

  Проблемите со прелистувачот се клучен знак дека безбедноста на компјутерот е компромитирана. На пример, со пребарување на информации или веб-сајт кој користи Google, ќе откриете дека кога ќе кликнете на линкот на саканото место, не одите на него, туку на рекламна страница што не ја барате и никогаш не сте ја пренеле порано. Прелистувачот, исто така, може да почне да забавува или замрзнува, може да се појави голем број додатоци или екстензии, доколку има интернет-врска, прелистувачот не може да се поврзе со мрежата, итн. Сето ова укажува на присуство на вируси или малициозен софтвер на вашиот компјутер.

 5. Компјутерот е дефектен или замрзнува за време на рестартирањето .

  Рутката или вирусот може да предизвика оперативниот систем да стане нестабилен или дури и да направи промени во главниот запис за подигнување (MBR). Како резултат на тоа, ќе се појават дефекти во компјутерот, што на крајот ќе доведе до грешки во син екран (BSOD) и замрзнување. Ова е типичен знак за компјутерски вируси.

Овие се само најчестите начини за да се утврди дали постојат вируси, малициозен софтвер (malware) или ransomware програми на компјутерот и нивните симптоми. И колку брзо корисникот може да се справи со ваквите програми на неговиот компјутер, зависи од безбедноста на неговите податоци и датотеки.

Ако, како резултат на компјутерска инфекција од вируси или активности со малициозен софтвер, вашиот компјутер ја изгубил својата функционалност, која може да се врати само со повторно инсталирање на оперативниот систем или форматирање на хард дискот, и како резултат на тоа вашите податоци се изгубени или оштетени, можете да го вратите користејќи програма за обновување на податоци. Hetman Поделба Обнова . Исто така, препорачуваме користете еден од методите опишани во другите статии на нашиот блог .

Што да направите за да се заштитите себеси и вашиот компјутер од вируси?
Значи, како да се утврди дека вашиот компјутер е заразен со вируси?